sunnuntai 16. joulukuuta 2007

Tsukicon 09.12.2007

Päivä, jona JrockSuomen järjestämä Tsukicon pidettiin, alkoi sateisena. Kuitenkaan edes kissojen ja koirien sataminen ei estänyt innostuneen joukon jonottamista Glorian edessä illan kruunaavan MOON ~Kana~:n keikalle. Ensimmäisille, jo aamuyöstä tulleille, jonottajille jaettiinkin jonotusnumerot, jotta kaikki pääsivät varmasti nauttimaan conin annista.

Tsukicon oli ensimmäinen laatuaan, mutta jo muutaman minuutin päästä ovien avaamisesta menestys oli taattu. Innostunut ihmismassa vyöryi sisään ja nopeasti Gloria täyttyi niin puheensorinasta kuin erilaisista tyyleistäkin – tunnelma oli jälleen kerran conimaisen kotoisa cosplayaajien, lolitojen ja japanilaisen katumsuodin mukaan itsensä vaatettaneiden hiippaillessa tavallisesti pukeutuneiden joukossa. Tapahtumapaikka oli pieni yleisömääräänsä nähden, mutta erinäiset kojut ja myyntipisteet oli taktisesti sijoiteltu niin, että vapaata tilaa jäi kuljeskeluun niin paljon kuin mahdollista.


Aula oli pyhitetty narikan lisäksi infopisteelle, JrockSuomen edustus-ja kirpputoripöydälle, Petit Alicen toimipisteelle sekä Suomen Tanssipelaajat RY:n tanssipaikalle. Pääsali puolestaan toimi yhteistyökumppaneiden myyntipöytäpaikkana ja paikalla nähtiin niin mangaa myyviä liikkeitä kuten Fennica Comics sekä Fantasiapelit, erinäisi kustantajia, lehtipisteitä, j-rock-levyjä tarjoava Mirri Music kuin japanilaisiin katumuotiin suuntautuvia vaatekauppoja kuten Backstreet ja Pretty Pretty Clothing.




Tsukiconiin kuului muiden conien tavoin tietenkin cosplay-kilpailu, jonka esikarsinnat alkoivat yläkerrassa kello 11:30. Ei kulunut puolta tuntiakaan, kun päälavalla starttasi päivän ensimmäinen virallinen ohjelma: JrockSuomi RY:n edustajien paneelikeskustelun aiheena oli "Kun MUCC ja Dir en grey on Suomessa nähty - mitä seuraavaksi?" Kyseisen ohjelman päätteeksi puhujat paljastivat kaikkien yllätykseksi (ja iloksi) tunnetun The Candy Spooky Theater –yhtyeen saapumisen Suomeen ensi helmikuussa. Bändi esiintyy tutulla Helsingin Glorialla helmikuun 10. päivä 2008.


Paneelikeskustelun loputtua JrockSuomen puheenjohtaja Nicklas ”Niksu” Nyman astui toistamiseen lavalle ja pahoitteli ohjelmanmuutosta: Petit Alicen muotinäytös oli joutunut vaihtamaan paikkaa lolitapaneelikeskustelun kanssa. Yleisöä ei tämä onneksi haitannut, joten ääneen pääsivät pian Enfant Terrible -foorumin aktiivijäsenet Viivi Myllylä, Lotta Salomies, Elina Heilanen ja Reetta Mikkola. Tytöt raottivat onnistuneesti käsitettä ’lolita’ ja sitä, mitä kyseiseen vaatetyyliin oikeasti kuuluu. Samoihin aikoihin lista cosplay-kilpailun finalisteista ilmestyi pääsalin ovelle, mikä luonnollisesti iloisten riemunkiljahdusten lisäksi aiheutti myös hieman pettyneempiä ilmeitä.


Kauppa kävi ja erilaisia ihmisiä rynni sisään ja ulos. Tiukasta aikataulusta huolimatta yleinen ilmapiiri oli varsin leppoisa – yhteiset kiinnostuksenkohteet ajoivat toisilleen ennestä tuntemattomia joukkoja yhteen ja onnellinen nauru raikui Glorian käytävillä. Kello 14 Petit Alicen muotinäytös oli valmis alkamaan ja näytöstä vastanneen Liisa Paakkasen kuulutuksen jälkeen erilaiset tyylit esiteltiin ammattimaisesti menevän musiikin tahdissa.





Kolmen aikoihin alkaneen "Suomennetun mangan tulevaisuus englanninkielisen tuontimangan tulvassa" -paneelikeskustelun aikana yläkerrassa alkoi myös illan artistin MOON ~Kana~:n nimikirjoitustilaisuus, jonne vain keikkalipun ostaneilla oli mahdollisuus ottaa osaa. Järjestelystä huolimatta tilaisuus venyi venymistään, mikä johti cosplay-kisan finaalin lykkäämiseen puolella tunnilla.

Päivän ehdoton yleisösaalis saatiin päivän kohokohdan eli cosplay-finaalin yhteydessä. Juontaja Kristiina Lund energisesti esitteli suurelle yleisölle kisan kolme tuomaria: Annika Vellonen JrockSuomen edustajana, Liisa Paakkanen alan tunnettuna ja monta kertaa palkittuna harrastajana sekä Mauno Joukamaa CosplayFinlandista. Lyhyen esittelyn jälkeen kisaajat astuivat lavalle yksi kerrallaan. Eri medioiden salamavalot räiskyivät ja ihmisjoukko kannusti suosikkejaan villisti hurjilla taputuksillaan ja korkeilla vihellyksillään. Lopulta kolme parasta palkittiin: kolmanneksi ja toiseksi selviytyivät Shuichi Shindoun sekä Drain Away Kyon cossaajat, Jenni Hyvärinen ja Katja Sjöström, mutta ehdoton voittaja oli lopulta yksimielisesti Noora Poikolaisen versio illan artistin, MOON ~Kana~:n, Niku-asusta.







Cosplay-kisan päätyttyä yleisöllä oli vielä mahdollisuus viimehetken ostoksiin, kunnes joukko jouduttiin ajamaan ulos seuraavia järjestelyjä eli illan konserttia varten. Myyntipöydät purettiin ja Gloria tyhjeni, mutta hymy oli nähtävissä yhden jos toisenkin suupielessä. Päivä oli ollut kaikenkaikkiaan onnistunut ja tämän myötä voi olla melko varma, että Tsukicon järjestetään uudestaan vielä tulevaisuudessakin.

Kiertelimme myös kyselemässä con-yleisöltä tunnelmia tapahtumasta:

Nimi:
Joonas Kärpänen
Mikä sinua erityisesti kiinnostaa täällä conissa?
Muotinäytös on kiinnostava. Petit Alice -lehtikin kiinnosti minua, ja tulin myös tapaamaan tuttuja.
Mistä kuulit tapahtumasta?
IRC-galleriasta ja kavereilta.
Onko kivaa? On, parempaa kuin dataus. "Tsukicon: parempaa kuin dataus."









Nimi:
Nora Ouahi

Mikä erityisesti kiinnostaa täällä?
Muotinäytös ja laittautuneet ihmiset yleisesti.
Mitä mieltä olet tällaisista tapahtumista?
On hyvä että asian harrastajilla on oma tapahtuma.














Nimet:
Iines ja Ina

Mikä teitä erityisesti kiinnostaa tässä tapahtumassa?
Cosplaytapahtuma. Cossaamme itsekin nyt Tokio Hotelin Billiä ja Tomia, ja toinen meistä on cossannut ennenkin.
Miksi juuri Tokio Hotel, vaikkei se liity Japaniin?
Se oli jotain erilaista, pidämme bändistä ja olimme katsomassa heitä Saksassa ja myös Elämä Lapselle -konsertissa.
Mistä kuulitte Tsukiconista? Netistä.







Nimi:
Miia Mattila

Mikä sinua erityisesti kiinnostaa tässä tapahtumassa?
Manga ja jrock. Käyn tällaisissa tapahtumissa melkein aina kun niitä on.
Missä kuulit tästä?
The GazettE:n keikalla Tavastialla.
Cosplayaat ilmeisesti the GazettE:n Reitaa, osallistuitko cosplay-kisaan? En osallistunut.














Nimi:
Mimmu

Mikä sinua kiinnostaa täällä?
Tulin koska minulla oli tylsää, tulin tsekkaamaan paikan. Käyn aika usein tällaisissa tapahtumissa.

Mistä kuulit tästä?
Kaverit kertoivat. Taisi lukea myös JrockSuomen sivuilla.












Nimi:
Tiia

Mikä sinua kiinnostaa tässä tapahtumassa?
Pidän mangasta ja pukeutumisesta. (On pukeutunut lolita-tyyliin.)
Mistä kuulit tapahtumasta?
Netistä, JrockSuomen sivuilta.
Onko kivaa?
Joo! (hymyilee pirteästi)

Nimi:
Whiskey
Miksi päätit tulla tänne?
Tulin katsomaan kavereita ja sitä, miten tapahtuma onnistuu.
Mistä kuulit tästä?
Kämppikseltäni, joka on mukana järjestämässä conia.
Onko kivaa?
Totta munassa! Mutta tulin vasta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tosi kiva ja todenmukainen raportti, ja hienoja kuvia! :DD