sunnuntai 17. elokuuta 2008

Kaiku, nuoli ja ketju

Helsingin Kaupunginteatteri, Kaiku, nuoli ja ketju / kuvaaja Tuire Ruokosuo, muokkaus JaME

Helsingin Kaupunginteatterissa pyörii parhaillaan koreografi Ikuyo Kurodan tanssiteos Kaiku, nuoli ja ketju, johon liittyvän musiikin on säveltänyt niin ikään japanilainen Jiro Matsumoto. Teos yhdistelee japanilaista buto-nykytanssia perinteisiin elementteihin ja jopa kauhuelokuvien ahdistavaan sielunelämään.

Helsingin Kaupunginteatteri, Kaiku, nuoli ja ketju / kuvaaja Tuire Ruokosuo


Kansainvälisesti menestynyt ja useita palkintoja saanut koreografi Ikuyo Kuroda aloitti uransa baletin maailmassa, päätyen sittemmin nykytanssin pariin. Vuonna 2002 hän perusti tanssiryhmän nimeltä Batik, joka on kiertänyt maailmaa esittäen mielikuvituksellisesti koreografioituja teoksia. Pianon- ja kitaransoiton hallitseva Jiro Matsumoto puolestaan toimii erinäisten teatteriesitysten lisäksi myös omien yhtyeidensä parissa, esittäen säveltämäänsä musiikkia niin Japanissa kuin maailmallakin.

Helsingin Kaupunginteatteri, Kaiku, nuoli ja ketju
/ kuvaaja Tuire Ruokosuo


Kaiku, nuoli ja ketju esitetään suurimmaksi osaksi englanniksi, joskin mukaan mahtui muutama suomenkielinenkin repliikki. Hieman yli tunnin kestävä teos pääsee nopeasti vauhtiin ja japanilaisen kauhuelokuvan vaikutteet tulevat vahvasti esiin kaaoksen, hulluuden ja ahdistavuuden muodossa. Mukana on muutamia kauniin herkkiä kohtauksia sekä leppoisia hetkiä, jotka saivat yleisön naurahtamaan ääneen, mutta jokainen näistä osuuksista oli aina esityksen loppupuolille saakka rikottu negatiivisilla tunteilla. Kaaosta tai hätää seurasi joko heti onnellisten hetkien perään tai joissakin tapauksissa jopa samanaikaisesti lavan toiselle reunalle sijoitettuna.

Suuri osa näyttämöllä nähdystä jättää reilusti varaa omille ajatuksille ja tulkinnoille, mutta punaisena juonena teoksessa etenee tarina herkästä, Sofia Hillin roolittamasta tytöstä, joka lohduttaa itseään balettiaskelin. Mukana on toinenkin erityisen sympaattinen hahmo, vahvasti tärisevä Elina, joka tuntui Jenni-Elina Lehdon eläytymisen ansiosta nostattavan yleisössä sekalaisia tunteita. Kai Lähdesmäki suoriutui hänkin varsin vakuuttavasti tummiin pukeutuneen hahmon erityisestä roolistaan, saaden osakseen haastavia soolokohtauksia. Loppuun säästelty hilpeä kukkaosuus sen sijaan kirjaimellisesti riisuu näyttelijät kohtalokkaista vaatteistaan, sinetöiden teoksen ja jättäen kärsimyksen unholaan hieman pidemmäksi toviksi - yleisön ei siis tarvitse lähteä kotiin aivan kaoottisimpien tunteiden valtaamana.

Helsingin Kaupunginteatteri, Kaiku, nuoli ja ketju / kuvaaja Tuire Ruokosuo

Kaiku, nuoli ja ketju on luotu Helsinki Dance Companylle ja tanssijakaartiin kuuluu Sofia Hilli, Mikko Lampinen, Jenni-Elina Lehto, Kai Lähdesmäki, Valtteri Raekallio ja Inka Tiitinen. Esitysaikataulu ja muut lisätiedot löytyvät Helsingin Kaupunginteatterin sivustolta.

- Anu Sahlman

Ei kommentteja: