torstai 7. toukokuuta 2009

J-harrastajien kokoontumiset: näkökulmia edestä, takaa ja kasan alta

Varmasti jokainen japanilaisen musiikin tapahtumiin osallistunut on havainnut asiaan vihkiytyneiden valtavan intohimon. Sivulliset kansalaiset ovat saaneet ällisteltäväkseen aina vain suurempia väkijoukkoja, ja itse Miyavikin kertoi hämmästyneensä nähtyään jonon pituuden ennen Tavastian-keikkaansa.

Nämä tapahtumat ovat valitettavan usein tilaisuuksia päästä todistamaan myös suomalaisten j-harrastajien tahdittomuutta, käytöstapojen puutetta ja suoranaista järjettömyyttä: loukkaantumisia, roskaamista ja jopa artistien törkeää häirintää. Jonoon ryntäävät fanit ovat kaatuilleet hengenvaarallisesti autotielle, ja illan lopuksi bussiin ahtautuessa osa porukasta lentää helposti melkein renkaitten alle!

Meininki on kuin vapaapainiottelussa: värikkäitä kuteita ja hirveää huutoa. Voittaja on se, joka murskaa eniten luita. Oletko koskaan yrittänyt päästä conissa mangamyyjän pöydän luokse? Tai keikalla edes paitamyyntipisteeseen asti? Minä olen yrittänyt. Mutta en päässyt, koska siihen oli jo ehtinyt joku, joka oli havainnut omistavansa kyynärpäät ja rajattomasti aikaa samassa paikassa notkumiseen – eikä hänen täten tarvinnut enää ottaa muita huomioon.Pohjois-Carolinan vanha laki määrittelee orgiat seuraavasti: seitsemän ihmistä suljetussa huoneessa jalat irti lattiasta. Mikäli seitsemän j-rockin kuuntelijaa tungettaisiin kapeaan käytävään tavoitteenaan päästä toiseen päähän, saataisiin siellä alta aikayksikön pystyyn pohjoiscarolinalaiset orgiat.


Miksi ”lajitovereita” pitää kohdella niin raa’asti ja mielipuolisesti? Osa näihin orgioihin osallistujista on vieläpä mukana vastoin tahtoaan: tarkoitus on vain nauttia musiikista, mutta joutuukin likistellyksi ja litistetyksi.

Olisiko se jumalallisen intohimon ajamalta fanilta jotenkin pois, jos vieressäkin mahtuisi pitämään hauskaa? Tai jos joku muukin pääsisi jopa koskettamaan itse ihailun kohdetta, muusikkoa, jota on tullut katsomaan?


Osa tästä solistimullehetinyt-mentaliteetista selittyy varmasti osallistujien nuorella iällä. Suomalainen j-harrastajakunta on suureksi osaksi peruskouluiässä, ja itse alakulttuurikin on suosiostaan huolimatta vielä lapsenkengissä – jotka kaikessa söpöydessäänkin tahtovat murskata toisten varpaat.


Juuri tästä syystä keikkajonoissa ja coneissa kuitenkin kaivattaisiin pikaista herätystä. Tämänhetkinen sukupolvi on vastuussa siitä, millaiseksi tulevat tapahtumat muodostuvat – tai ääritapauksessa siitä, tuleeko niitä ollenkaan.


Kukkotappelut ovat laittomia. Jos eläinsuojelulaki kieltäisi myös ernutappelut, ei mitään julkisia yhteistapahtumia voisi enää järjestää. Mikään taho ei varmaankaan halua ottaa kontolleen alaikäisiä, jotka ryhmässä menettävät järkensä ja toisen jalkansa.


Ja vaikka tulevat konsertit olisivatkin turvattuja, tahtooko niihin kohta enää kukaan mennä? Jos j-harrastajien kokoontumiset tunnetaan kohta paikkoina, joissa saa vain salin täydeltä vihollisia ja mustan silmän, kuolee koko kuppikunta pian omaan sisäsiittoisuuteensa.


Eliöitten perimmäinen tehtävä on turvata lajinsa säilyminen. Älkää siis pitäkö huolta vain omista pyrkimyksistänne, vaan myös turvallisuudesta. Vai onko tarkoitus kenties hävittää j-harrastajat maan päältä ja mustelmien alle?

Teksti: Jimir

9 kommenttia:

Kristina Neo kirjoitti...

Harvinaisen totta tekstiä! Monta kertaa olen keikoilla siirtynyt suosiolla etummaisista riveistä salin takaosaan jotta voisin nauttia musiikista SEKÄ hengittää. Se ensimmäinen rivi ei nimittäin mystisesti katoa lavan edestä vaikka takaapäin kuinka työntäisi.
Esimerkiksi Tavastiallakin on keikalla itsen lisäksi 700 muuta ihmistä - ehkä hekin saattaisivat haluta pitää mukavaa keikalla.

Nina kirjoitti...

Varsin totta koko teksti. En itsekkään välttämättä ole ihan ainoa joka nykyään miettii ainakin kahteen kertaan meneekö keikalle vai ei, kun tietää mitä tuskaa se saattaa loppujen lopuksi olla : //

Nennu kirjoitti...

TÄYSIN TOTTA!! viimeksi kun olin an cafen keikalla huomasin vieressäni tytön jolla oli meikit levinny kyyneleistä ja yritti epätoivoisesti saada henkeä... MITEN NÄIN VOI KÄYDÄ!? ihan järkyttävää.. Siinä sitten sai vähän käyttääkin voimaa että sai ihmisiä työnnettyä tytön ympäriltä... Järkyttävää... ja surullista.. ettei voi yhtään kunnioittaa muita ihmisiä joita on ympärilla saman asian takia...

Anonyymi kirjoitti...

Olen kyllä aivan täysin samaa mieltä kirjoittajan kanssa! En ymmärrä miksi se on niin vaikeata osata käyttäytyä, edes vähäsen. Tuntuu kuin nämä lapset jättäisivät aivonsa kotiin, kun lähtevät keikoille. Touhussa ei ole mitään järkeä. Rupean monesti itse miettimään onko keikalle edes järkeä mennä, kun ne ihmiset, jotka eivät osaa yhtään käyttäytyä, tuntuvat pilaavan illan niin minulta kuin monilta muiltakin. Minusta ei ole liikaa odottaa käytöstapoja ja maalaisjärkeä, oli osanottajat sitten alaikäisiä tai eivät. Järjen käyttö on sallittua.

Anonyymi kirjoitti...

AAMEN!
Olen monta kertaa miettinyt että mennäkö vai eikö mennä keikalle kun tietää että toiminta menee aina samanlaiseksi kuin apina häkissä ruoka-aikaan. Ja toisaalta hävettää myöntää että kuuntelee tai pitää kyseisestä musiikkityylistä kun ensimmäisenä yhdistetään kyseisenlaisiin ihmisiin. Ikää on sen verran että on tullut jos yksi niin toinenkin keikka nähtyä ja muuta ei voi sanoa kuin että koskaan ennen ei ole kyseisenlaista toimintaa tullut nähtyä. En muistaisi että teininä sitä noin olisi jonoon rynnitty tai että paikalle saapuessa aivot ja käytöstavat olisivat unohtuneet sen siliän tien.
Eräs ystävistäni on päättänyt että hänelle keikkailu saa riittää ja tuntuu että itsekin taidan kohta nauttia live keikoista ihan sohvalta käsin dvd:ltä katsottuna.

saana kirjoitti...

näinpä juuri. nykyään sitä päästää aina helpotuksen huokauksen ja hartaan päänpudistuksen, kun seuraa meininkiä keikoilla ja tajuaa, että taisivat ne vanhemmat sittenkin tehdä yhteiskunnalle palveluksen, kun eivät päästäneet peruskouluikäisenä edes ankkarockiin... näin täysi-ikäisenä ja kyynisemmän asenteen omaksuneena alan jo melkein toivoa, että jotain sattuisi, eikä jiirukeikkoja enää järjestettäisi suomessa - ehkä se saisi edes jotain järkeä tähän kanalaumaan, joka ympärillä velloo. mutta taitaapa olla niin, että suomalaisen ernumentaliteetin kaikkimullehetinyt-asenne on varsin syvään piintynyt, mikä on kyllä erittäin harmi. aina saa pelätä henkensä puolesta keikalle mennessä, vaikka seisoisi selkä vasten tavastian takaseinää.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se valitettavasti tälläistä on :/ nykyään jään suosiolla keikoilla salin takaosaan, sieltä kun näkee ja kuulee loistavasti ilman, että happi loppuu kesken :)

Shiru kirjoitti...

Näinpä näin, teiniblikkojen elämä on kiinni siitä, miten lähelle eturiviä (ja näin sitä ah-niin-ihanaa-miestä, joka ei suinkaan välttämättä ole pedofiili!) pääsee - ja sen huomaa. -.-

Hyvä rustaus, itsellä olisi tullut aiheesta huomattavasti värikkäämpää tekstiä. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Olen ennenkin tätä asiaa kommentoinut ja totean taas, että ongelmilta vältyttäisiin ikärajaa nostamalla! Vähintään 16v ikää ja jos ei auta, 18v. Jos näin jrock-keikat loppuvat, niin ainakin fanit ovat sen ihan itse aiheuttaneet.