maanantai 17. marraskuuta 2008

Tsukicon 2008

Lauantai, päivä 1:

Syksyinen Tsukicon oli anniltaan varsin monipuolinen: nähtävää ja kokemisen arvoista ohjelmaa oli varmasti kaikille Japani-intoisille. Informaatio-myyntikojujen kirjo oli edellisvuoden coniin verrattuna entistä värikkäämpi – edustajia löytyi niin Japan Popilta, Ippailta, Japania RY:ltä, Enfant Terrbileltä, Fennicalta Comicsilta, Pretty Pretty Clothingilta kuin itse tapahtumajärjestäjä JrockSuomelta.


Lauantaiaamuna Glorian ovet avattiin kymmeneltä ja sisään tulvi pikkuhiljaa ihmisiä. Jo puolenpävän aikoihin Glorian kaikki tilat olivat täyttyneet japaniharrastelijoista. Avajaisten jälkeen seurasi ensimmäinen esitelmä: FinnPARAnoidsista kolme tyttöä asettui lavalle puhumaan pääsaliin kokoontuneille gyaruista ja erilaisista gyarutyyleistä. Esitelmässä käytiin läpi tyylejä tunnetuimmista ganguroista tuntemattomampiin tyyleihin miesten tyylejä unohtamatta. Taustascreenillä näkyvät kuvat havainnollistivat kerrontaa mainiosti ja paikallaolijat voivat nyt sanoa tietävänsä perusteet gyarutyyleistä.


Seuraavana pääsalissa oli vuorossa Fanfiction paneeli ja lavalle astui Lost and found -foorumin ylläpitäjiä ja jäseniä puhumaan asiasta. Paneeli käsitteli aiheesta välillä heitellen fanfictionin moraalisuutta, realistisuutta ja selitti fanficcien peruspiirteitä yleisesti. Puhujat selittivät innoissaan heille selvästi tärkeästä aiheesta yleisölle ja vastailivat yleisön jäsenten kysymyksiin ja vastaväitteisiin. Useaan otteeseen harhauduttiin puhumaan fanfictionissä usein nähtävistä seksikohtauksista hieman rivoilla sanoilla höystettynä, mutta asiaakin puhuttiin. Olisi silti ollut mielenkiintoista kuulla jotain uutta fanfictionista, sillä kaikki tietävät mitä se enimmäkseen on, mutta joillekin jotkut mainitut piirteet, kuten au eli "alternative universe" -fanficit, olivat aivan uutta tietoa, ja ne sivuutettiin lähinnä vain mainitsemalla ne seksikeskustelujen ohessa.


Paneelia seurasi cosplaynäytös, jonka tarkoitus oli nimenomaan esitellä paikallaolijoiden cosplay-asuja, ei arvostella niitä. Mukaan ilmoittautuneet nousivat yksi kerrallaan lavalle esittelemään asujaan ja huumorintajuiset juontajat haastattelivat jokaista lyhyesti. Lopuksi kaikki osanottajat kerääntyivät lavalle yhteiskuvia varten ja salissa alkoi salamavalot täyttivät salin muutamaksi minuutiksi.


Lauantaina uudessa aluelisäyksessä, Sulka-salissa (joka sijaitsi muutamaa kerrosta ylempänä), nähtiin Lolita-sulkapallon SM-karsinnat ja Parapara-oppitunnit. Glorian yläkerran käytävissä toimi Blingbling-työpaja, jossa nopeimmin paikan varanneet saivat koristella kännykkänsä, mp3-soittimensa ja kyntensä erilaisilla tarroilla, timanteilla ja kiiltoliimalla. Päivän päätti pääsalissa järjestetty Enfant Terriblen lolitamuotinäytös. Sen jälkeen conialue tyhjentyi monisatapäisestä kävijäkunnastaan ja Gloriaa alettiin valmistella iltakeikkaa varten. Illalla lavalle astuivat visual kei -bändi SINCREA ja yksilöllinen majorbändi GARI.

Sunnuntai, päivä 2:

Sunnuntaiaamun sarastaessa myös Tsukiconin toinen päivä lähti käyntiin, ja Kulttuuriareena Gloria täyttyi lolitojen, cosplayaajien ja värikkäiden hiusten täplittämästä ihmismassasta, joskin kävijämäärä oli lauantaihin verrattuna huomattavasti pienempi, mikä toisaalta antoi pientä varaa liikkumiseen paikasta A paikkaan B. Edellisen päivän tavoin myös sunnuntain kävijöiden ikähaarukka oli suuri, mikä sai allekirjoittaneen toteamaan, että con veti puoleensa niin mummoja kuin pikkulapsia.

Tällä kertaa myös yksityisillä ihmisillä oli mahdollisuus päästä myymään pois tavaroitaan ja samalla kartuttamaan kukkaroaan. "Erityisesti julisteet ovat kovassa kysynnässä, mutta myös flaijereita ostetaan paljon", jrock-aiheisia tavaroitaan myynyt 23-vuotias Krista luetteli kokeneena myyntinaisena.


Ohjelman kannalta sunnuntailla oli tarjottavanaan yhtä paljon kuin edellisellä päivällä, ja tapahtuma pääsikin kunnolla vauhtiin, kun pääsalissa Enfant Terrible -yhteisön aktiivijäsenet kertoivat Lolita ja burando –paneelissaan eri lolitavaatemerkeistä ja niiden merkityksestä. Varsinainen yleisöpakkaus kuitenkin syntyi ja lämpötila salissa nousi, kun jrock-fanfictioniin painottuneen Lost and Found –foorumin ylläpidon jäsenet admin Orkristin ja moderaattorin johdolla paljastivat esitelmässään fanfictionin saloja kuulijakunnalleen. Vaikka huoltajien kauhuksi riettaita sanoja esiintyi sallittua määrää enemmän, esitelmä vedettiin kokonaisuudessaan läpi rennolla asenteella.

Samoihin aikoihin lauantain visual kei –akti SINCREA nimmaroi yläkerran sulka-salissa, mikä luonnollisesti aiheutti suuren ihmispakkautuman ja jopa lieviä hysteriareaktioita. Innokkaimat fanit poistuivatkin salista kyyneleet silmissä tuoreita nimmareitaan haltioituneina halaillen. Lievempiä kohtauksia lietsonnut, mutta sitäkin enemmän "aww" –kohtauksia aiheuttanut Lolita Complex –duo pääsi myös tapaamaan fanejaan samanlaisissa merkeissä."Kyyninen ficciesitelmä oli ehkä koko conin kiinnostavin ohjelmanumero, mutta pääasiassa täällä tulee kuitenkin vain hengattua ympäriinsä ja tavattua tuttuja naamoja", con-vierailijat Tiina (19) ja Viivi (17) kiteyttivät. Tämän huomasi, kun huomattavan suuri osa ihmisistä oli pakkautunut kaveriporukoissaan lojumaan käytäville, portaikkoihin ja oviaukkoihin. Toisaalta oli mukava huomata kuinka pelkkä con-ilmapiiri loi ympärilleen yhteenkuuluvuuden tunnetta ja kävijäkunnalle iloista mieltä. Nihkeää olisi ollut jokaisen läsnäolijan armoton kiinnostus jokaista ohjelmanumeroa kohtaan; 2000 ihmisen pakkautuminen samaan paikkaan ei olisi varmasti innostanut ketään, sillä kaikessa kätevyydessään Gloria ei edelleenkään ole pinta-alan ihmemaa, joskin rakennuksen viidennessä kerroksessa sijaitseva suurehko Sulka-sali toi suurta helpotusta.


Myöskään 21-vuotias jrockin ystävä Milla (oikealla) ei ollut saapunut paikalle minkään yksittäisen bändin saati ohjelmanumeron takia. "Tulin katsomaan meininkiä ja hengaamaan. Ja onhan se oikeesti kiva, että jrock-nuorille järjestetään tällaisia tapahtumia", hän naurahti.


Kello 14 pääsalissa alkoi päivän yksi vetonauloista – Huippumalli haussa -TV-formaattiin perustuva "Suomen huippu-L haussa" oli hauska parodia, jossa Death Note –sarjan L-hahmoksi pukeutuneet kisaajat pääsivät ottaamaan mittaa toisistaan. Leikkimielisessä kilpailussa ei tuijotettu liikaa yleisiin cossaus- ja ompelutaitoihin, vaan asenne ja porukan koko ratkaisivat kaiken. Jokainen L kuulutettiin vuorotellen lavalle, jolla Naruto-hahmoiksi pukeutuneet juontajat saivat esittää kullekin yhden huumorilla viljellyn kysymyksen. Idea oli kaiken kaikkiaan hauska, ja ohjelma sai
suuret suosionosoitukset, vaikka L-hahmoissa olisikin saanut olla ehkä vielä hieman enemmän perinteistä L-asennetta.


Samaan aikaan sulka-salissa kisattiin ja kannustettiin, sillä Lolita sulkapallon SM-finaali oli käynnissä. "Jotkut ohjelmanumerot ovat liian
päällekkäin, mutta ei se mitään, koska kavereitahan tänne ollaan tultu pääasiassa tapaamaan"
, Lost and Foundin Orkrist ja hänen lolitatyylinen ystävänsä Jeannette totesivat yksissä tuumin.

Päivän ehdoton kohokohta useimmille oli kuitenkin SINCREAn Q&A -tilaisuus, jossa yhtye istutettiin fanien eteen ja jokaisella oli mahdollisuus esittää kysymyksiä bändille. Ohjelmaa ennakoi artisti Jukio, joka taitavasti coveroi Suomessakin esiintyneen Miyavin hittibiisejä.


Koko conin kruunasi lopulta Mirai Fashion –muotinäytös, jonka osanottajat oli rekrytoinut itse Mfashionin omistaja Leyla, joka on kotoisin Hollannista. Japanilaisista vieraista kiinnostuneet saivat vielä yhden mahdollisuuden lyhyeen bänditapaamiseen, kun elektroa soittavan GOTHIKA –kokoonpanon Yoshiki ja Andro jakoivat nimikirjoituksia yläkerran sulka-salissa.


Con-ovien sulkeuduttua ei tarvinnut odottaa kauaakaan, kun sisään taas pääsi ja iltaohjelma oli alkamaisillaan. Suomalainen DJ-artisti DJ Malakai lämmitteli yleisöä ennenkuin lavan otti haltuunsa GOTHIKA, jota seurasi puolestaan Tokyo Dance Night -tapahtumista tuttu tulitaiteilija Coco Katsura, joka esitteli DJ-taitojaan. Illan kuljetti yöhön lopulta Lolita Complex, jonka unenomainen saundi oli loistava päätös koko viikonlopulle.
Yhteenveto: (Matron - kokeneen Tsukicon-kävijän kokemukset)
+ enemmän ohjelmaa viime vuoteen verrattuna
+ asiantuntevat esitelmöitsijät
+ "jrock-ilmapiiri"
- Gloria ei järkevin paikka conille
- osittain hukassa olevat vänkärit
- artistivieraat suhteellisen tuntemattomia nimiä

Yhteenveto (Katrin - ensikertalaisen kokemukset)

+ paljon mielenkiintoista ohjelmaa & myyntipöytiä
+ tiivis ja iloinen tunnelma
+ monelle tuntemattomat esiintyjät, jotka osoittautuivat ehdottomasti katsomisen arvoisiksi!
- sulka-sali tuntui olevan niin erillään muusta alueesta (vaikka sen olemassaolo olikin plussaa)
- osittain hukassa olevat vänkärit (mikä hidastutti mm. narikkaa)
- kulkeminen Glorian puolelta toiselle oli lauantaipäivällä erittäin hankalaa (tungoksen vuoksi)

Teksti: Katrin & Matron
Kuvat: Earwen & Katrin

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

miks te ette tehny ollenkaan juttua animeconista

karaiju kirjoitti...

Animecon ei Tsukiconin tavoin ole oikein j-musiikkiin liittyvä tapahtuma ^^